Vängrupp Omställning Svågadalen

Svågadalen är en vidsträckt dal där ån Svågan rinner i botten av dalen omgiven av skog, av åkrar och slutligen berg som tornar upp på var sida av ån.  Längs med ån, vid åkrar, skog och bergsluttningar, som ett randband av pärlor, klamrar sig byar ståndaktigt kvar i tiden, trots att de likt andra svenska byar, avfolkas mer och mer. Av detta vittnar de många tomma hus som väntar att nya fötter ska beträda dess golv och dess tun.

Här finns fortfarande affären kvar, skolan, äldreomsorgen, ett självstyre under Hudiksvalls kommun, som ger oanade möjligheter och allt detta vittnar på att det finns en kraft i andanb92f03168f7147048cda8433278ab913 att inte ge efter. Det vittnar att i dalen finns människor som bär på inre tillgångar, vilka vill behålla det som är av värde, och förhoppningsvis även bygga upp den värld som vi bitvis förlorat.

I dalen finns rent vatten, hänger skägglav i träden, finns rymd där blicken kan färdas så långt, men även hot, som t.ex den ständiga skytteltrafiken av timmerbilar som uttrycker sitt, planer på gruvdrift, vilket för tillfället ruvar i tysthet, det finns åkrar som till största delen nyttjas till djurfoder när maten exporteras till dalen, självstyret, som våra föregångare lyckats frambringa   vickar i en vågskål av finnas/icke finnas i brist på ny kraft.

Vi som är relativt nyinflyttade hittar snabbt våra gelikar bland befolkningen, nyinflyttade på -70 och –80 talet och släkten allt sedan 1500-talet, vilka arbetat sida vid sida för denna dal. Flertalet av befolkningen är idag ålderstigna män och kvinnor, så när en och annan barnfamilj hittar hit jublar alla av förhoppningar inför framtiden. Här finns hantverkare och musiker, idealister, odlare och småföretagare inom alla tänkbara branscher och vi välkomnar nya krafter, nya generationer att lämna stafettpinnen till och bistår gärna med det vi kan och behövs till. Än står vi kvar, ståndaktigt, men hur länge?

Dalen är som en väntande råvara att brukas av händer, som vi hoppas, vill gott, vill allas bästa, både Jordens och Mänsklighetens.

Sedan ett år tillbaka har vi varit kopplade till Omställnings rörelsen. Vi har haft god hjälp av vår mentor i Söderhamn. I november ordnade vi 4 dagars intensiva och lyckade framtids dagar, vi har en grupp som vill starta upp tillsammans odlingar vid skolan, i startgropar en studiecirkel i ”lagra mat”, inre omställningskurser, filmträffar och sammankomster för att planera, fika och bolla tankar.

Denna korta, koncentrerade beskrivning av dalen utfördes av 3 personer vid ett köksbord en förmiddag. Den belyser vårt perspektiv på dalen. Är du intresserad att få mer upplysningar kan du titta in på vår hemsida i Svågadalens intresseförening, http://www.svagadalensbyar.se   och för mer faktabetonad info på      http://www.hudiksvall.se/demokrati–kommun/svagadalen/.

För tillfället finns det även ett litet hus till uthyrning som du kan hitta här

http://helahalsingland.lokus.se/Hitta/Sverige/AllaAnnonser/AllaKategorier/Alla/?SC=1&SC_F=sv%C3%A5gadalen

Är du intresserad av att besöka dalen, för en kortare eller längre tid, och behöver hjälp i boendet, hjälper vi så långt vi kan och du är välkommen att kontakta oss.

Med Vänliga Hälsningar från Omställning Svågadalen

Viveka Klingenberg 0706958288

Dieter Hoffman 0702279631

Mari-Ann Paananen 0722045116

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s